Judaea. John Hyrcanus I (135-104 eaa.). Prutah Hasmonean Dynasty. Yehohanan.
Myydään119 €
Kuvaus
JUDAEA. Johannes Hyrcanus I (Yehohanan).
Hasmonean-dynastia. Jerusalem, 135-104 eaa.
Prutah (pronssi, 14 mm, 2,3 g).
Obv. Nauhoilla koristeltu kaksinkertainen runsaudensarvi, granaattiomena sarvien välissä, pistereunus
Pastori paleo-heprealainen kirjoitus: "Yehohanan, ylipappi ja juutalaisten neuvoston pää". Seppeleen ympäröimä
Viite: HGC 10, 78
Kirjoitus kuuluu paleohepreaksi oikealta vasemmalle seuraavasti: YHW(HH)NN (Yehohanan) / H (the) KHN (pappi) H () G/DL (korkea) W (ja) (HH) BR (neuvosto) H (the) / YHWDYM (juutalaiset).
Johannes Hyrcanus I (Yehohanan, יְהוֹחָנָן), Juudean keskeinen Hasmonean hallitsija vuosina 134–104 eaa., valvoi muutosta, jota leimasivat sotilaallinen laajeneminen ja uskonnollinen lujittaminen. Ylipappina ja kuninkaana hän laajensi Juudean rajoja merkittävästi valloittamalla Samarian, Idumean ja osan Transjordaniasta. Hyrcanus vakuutti juutalaisten hallinnan näillä alueilla ja jopa pakotti kääntymyksen, erityisesti Idumeassa, laajentaen siten Hasmonean valtion kulttuurista ja alueellista vaikutusvaltaa.
Hyrcanus on merkittävä numismatiikassa paleohepreaksi kaiverrettujen kolikoiden käyttöönotossa, mikä on irti aiemmista hellenistisista tyyleistä, mikä merkitsee sekä poliittista autonomiaa että uudistettua juutalaista identiteettiä. Hänen kolikoissaan oli tyypillisesti kaksinkertainen runsaudensarvi ja granaattiomena, vaurauden ja uskonnollisen perinnön symbolit, mutta välttäen ihmiskuvia juutalaisten anikonisten perinteiden vuoksi. Hyrcanuksen kolikoiden lyöminen merkitsee taloudellisen vakauden ja kulttuurisen ylpeyden aikakautta, mikä kuvastaa hänen kaksoisrooliaan sekä hallitsijana että ylipappina yhä itsenäistyvässä Juudean valtiossa.
Huom! Painike, joka näyttää koko kuvauksen on pelkästään visuaalinen.