Kuvagalleria
Kustavilainen salikalustosarja 12 osaa
Tuotteen kuvaus
Poikkeuksellinen satavuotias etsii uutta kotia sairastamisen aiheuttamien tilajärjestelyjen takia. Alkuperäisen vaaleanvihreä, kultakoristeinen kalusto on ns myöhäiskustavilainen.Toiset sanovat kustavilainen. Kunto vaihtelee hyvästä heikkoon, muutamista osista on murtunut irti kipsisiä kullattuja koristeita ja eniten istutuista on päällyssilkit heiveröisessä kunnossa. Kullattuja kipsipaloja on tallessa pieni pussillinen - ja hämmästyttävästi sohvan resuuntuneen silkin alta näkyy samanlaista silkkiä. Kalusto on täyttä puuta, paitsi klaffilipaston sisälaatikoissa on vaneria. Sohvan pehmusteet olemme istuneet littanaksi. Keinu on ollut myös suosittu, sen käsinojain pehmusteet ovat sangen kuluneet.
Lisäkuvia pilvessä: https://bit.ly/4aYWqyS
Kalusto on äidinperintöäni, hän osti sen Turussa. Tekijäksi mainitsivat 1900 -luvun alkuvuosikymmeniltä J A Laakkosen, joka kaiketi sivutöinään "kopioi" Turun linnan työpaikallaan näkemiään kalustoja. (esim Sibeliuksen Ainolassa on saman tekijän kalustoa, tosin harmaana ja rajatuimmin osin. kts esim kirja Ainola SKS 2004, ss 137 - 138, 140.) Glorian Antiikissa 4/2009 (s 61 Historiallinen Myttäälä) kerrotaan vastaavan 1910-luvulta olevan kaluston kunnostamistyötä, myös verhoilijakunnostajaa on haastateltu.
Kalustoon kuuluvat:
Peili kork 194 cm, lev 65, ylä- ja alareunassa lisäleveyttä
Klaffilipasto n 90 x 27 päältä mitattuna, kork 102 cm, levein syvyyssuunnassa n 46 cm klaffin alataitteen kohdassa.
Kaksi (2) nojatuolia
Kaksi (2) selkänojallista tuolia
Kaksi (2) jakkaraa
Keinutuoli
Sohva selkänojassa pituutta 171 cm, istuinsyvyys 51 cm
Suorakaidepöytä 98,5 x 54 cm korkeus n 72,5 cm
Patsas- tai kukkapöytä kork 88 cm, levytaso 30 x 30 cm
Kirjassa Knut Drake: Menneisyys nykyisyys tulevaisuus - Turun kaup hist museo 1881-1981 kerrotaan sivuilla 34-37 vahtimestari Aug Laaksosesta, joka sai työhuonetilat ja varastotilat Turun linnasta n 1890, tehden kopioita museon mööpeleistä. Laaksonen jäänyt eläkkeelle 1921, mikä antaa osviittaa myös tämän myytävän kaluston iälle. Jo 1918 Laaksonen on pakotettu lopettamaan verstaansa Turun linnassa. s 36 on kuva tyttärelleen tekemästä sänkykamarikalustosta, mikä näyttää samalta tämän myytävän kanssa. (Äidilleni yritettiin myydä myös sänkykamarikalustoa, mutta sitä hän ei ostanut.) S 67 on myös valokuva alkuperäisestä Turun museon ns aarnikotkahuoneesta, minkä kalusteista Laaksonen on ottanut mallia. Aarnikotka on koristegriippinä myös tässä kalustossa.
Äiti muinoin oli mieltä klaffin alalipastoon kuuluvat viljalyhdekoristeet, ja liimasi kartongista leikkaamansa kuviot niihin. Eiköhän ne lähde irti nätisti lievällä lämmöllä niin halutessaan. Klaffin pikkulaatikon pohjan vanerimerkki on kuvattu näytille, ehkä siitäkin vielä saadaan ajankohtaa tarkennettua.
Nouto Lappeenrannasta. Osia ei myydä erikseen.
Kirjaudu sisään, jos haluat nähdä profiilin ja lähettää viestejä.
Kirjaudu sisäänIlmoituksen metatiedot
Viimeksi muokattu: 25.9.2024 klo 12.07 ・ Ilmoituksen tunnus: 4191286