Kuvagalleria
Maalaiskansakoulun Luonnontieto toinen vuorokurssi
Tuotteen kuvaus
Kunto: Hyvä
Maalaiskansakoulun Luonnontieto toinen vuorokurssi
Näätänen - Setälä
1942
Mukana Raittiusoppia liite.
KOULUNUORISON
TIETOSANAKIRJAT
Kodin Tietokirja. Toimittanut Yriö Karilas. - Yksiosainen,
aakkosellinen hakuteos, joka helppotajuisena, mutta sisäl-löltaan mitä monipuolisimpana tiedon aarteistona on val-
mis nuorta tiedonhaluista väkea palvelemaan. Olkoonpa
kysymyksessä aineen kirjoittaminen, työkirjatyo, läksyjen
valmistaminen tai mikä koulutehtäva tahansa, aina voi
luottavaisesti etsia apua Kodin Tietokirjasta, jonka onnel-
liseksi omistajaksi
päässyt koululainen pian on huomaava
suureksi aarteekseen. Sisältaä yhteensä 10,221 haku-
sanaa, 257 syväpainoliitekuvaa, 2,935 tekstikuvaa ja 87
tekstikarttaa. Monivärilitteinä eri valtakuntien liput, Suo-
men vaakuna ja liput sekä suuri Suomen kartta. 983 kaksi-palstaista tekstisivua. - Hinta sid. kangask. 188 mk.
Rodin Taitosanakirja. Toimittanut Vilho Setälä. - »Käte-
vän aarre - kokemattoman koulu!» Tuhattietoinen aakko-
sellinen hakuteos jokapäivista elamäa varten. Teos sisäl-
tää kuudettatuhatta tubansin selvin piirroksin valaistua
käytännöllista ohjetta. Jokainen kätevä poika
ja tyttö®
haluaa itse auttaa itseään, olipa kysymyksessä rikkoutu-
neen esineen korjaaminen tai kokonaan unden valmistami-nen. Kun kukaan ei ole seppä syntyessään, ovat hyvät ja
pätevät neuvot usein tarpeen. Kodin Taitosanakirjasta
hakija aina saa itselleen loistoselityksen. - Kolmas painos.
Yhteensä 2,305 hakusanaa, 2,709 kuvaa ja piirrosta, 20 sivua liitekuvia. 676 sivua. Hinta sid. kangask. 188 mk.
OTAVA
180 TEKSTIKUVAA JA 3 VARIKUVALITETTÄ (29 KUVAA)
NELJÄS PAINOS
OPETUSSUUNNITELMAKOMITEAN
MIETINNON POHJALLA MAALAIS-
KANSAKOULUJA VARTEN
KUSTANNUS-
OSAKEYHTIO
OTAVAN
KIRJAPAINO
HELSINGISSÄ
1
9 4
2
Kasvioppi.
1. Retki juuren tutkimista varten.
Kootkaa useita eri kasveja kaivaen niiden juuret huolelli-
sesti maasta. (Esim. nittyleinikki, peltoleinikki, peltokaali, herne, kissankello, kirjavapillike, voikukka, ruis ym.)
Verratkaa toisinsa peltokaalin ja nittyleinikin juurta.
Mita eroavaisuuksia huomaatte? Sellaista juurta, kuin pelto-
kaalilla on, sanotaan pääjuureksi. Sinä on yksi vahvempi
juurirunko, josta lähtee pienempiä juurihaaroja. Milla löytä-
mistänne kasveista on päajuuri?
Nittyleinikin varren lyhyesta maanalaisesta osasta läh-
tee useita ohuita juuria. Sellaisia juuria sanotaan lisäjuu-
riksi. Millä löytämistänne kasveista on lisäjuuret?
Tehtävia: 1. Piirrä työkirjaasi vierekkäin paäjuuri ja lisajuuret.
2. Kirjoita työkirjaasi niiden kasvien nimet, joilla on pääjuuri.
Samoin ne, joilla on lisäjuuret.
Juuren merkitys kasville.
Tehtäviä: 1. Aseta jokin isojuurinen kasvi vesilasiin, nin että vain
juuret ovat vedessä. Kaada vedenpinnalle vähän juoksevaa oljyä,
joka estää veden haihtumisen suoraan lasista. Merkitse limapaperilla
veden korkeus. Tarkasta veden korkeutta seuraavana paivana.
2. Liuota metallirasiassa vähäiseen vesimäarään jotakin suolaa
(esim. salpietaria) ja kiehauta liuos kuiviin. Tarkasta mitä jäi
rasiaan.
Kenen kotona kasvatetaan kukkia? Mitä huonekasveille
täytyy melkein joka päivä tehdä? Miten käy huonekasvien,
jos niitä ei kastella? Kasvit tarvitsevat siis vettä. Miten käy
Raittiusoppia.
1. Miten alkoholi syntyy?
Olutta, viiniä ja viinaa nimitetaän juovutusjuomiksi,
koska ne saavat aikaan juopumuksen eli päihtymyksen.
Päihtymyksen vaikuttaa juvutusjuomissa oleva alkoholi-
niminen myrkkyaine.
Oluen valmistus. Oppiaksemme, miten alkoholi syntyy, tarkas-
tamme vähän oluen tai kotitekoisen kaljan valmistusta.
Olutta valmistetaan tavallisesti ohrista. Ohria liotetaan vedessä
noin 34 päiva. Silloin jyva imee itseensä vettä ja paisuu. Lämpi-
mässä huoneessa alkavat ohrat itãa. Itäessä muuttur jyvissa oleva
tärkkelys sokeriksi. Näin on saatu maltaita. Mille maltaat maistuvat?
Maltaita käytetään oluen tai kaljan valmistukseen.
Idätettyjä obria ja maltaita pannaan isoon ammeeseen ja kaade-
taan siihen kuumaa vettä. Silloin ohrissa ja maltaissa oleva sokeri liukenee veteen ja vesi tulee makealsi. Se on vierrettä.
Liukeneva osa maltaista ja ohrista sisältää vielä paljon ravinto-
aineita, ja sitä nimitetään mäskiksi. Mäski annetaan sioille ja lehmille
ravinnoksi. Vierre sisältää viljan ravintoarvosta noin neljännen osan.
Vierre keitetään sitten humaloiden kanssa. Humalat antavat sille karvaan maun.
Sitten pannaan vierteeseen hivaa. Jonkin ajan kuluttua alkaa vierteen pinnalle kohota kaasukuplia. Sinä tapahtuu käyminen.
Hivasieni käytlää ravinnokseen vierteessä olevan sokerin ja hajoittaa
sen kahdeksi wudeksi aineeksi, hilihapeksi ja alkoholisi. Hiilihappi
kohoaa kaasukuplina ilmaan, mutta alkoholi jaa juomaan. Alkoholi siis syntyy sakeripitioisesta nesteestä käymisen kautta.
Koska kalja ja olut valmistetaan maltaista, niin nimitetään niitä
mallasjuomaksi.
Tehtävä: Katso hakuteoksesta, miten viiniä valmistetaan ja pal-
jonko vinissa ja oluessa on alkoholia.
Myydään hyväkuntoinen kirja.
Nouto Pasilan aseman läheltä ja postitus ok.
Muita minulla myynnissä olevia kirjoja löydät tuon linkin avulla. Samalla postimaksulla tulee useampikin kirja:
https://tori.fi/li?w=3&cg=0&ca=18&aid=273379
Jos haluat etsiä minun ilmoituksista jotain avainsanaa, korvaa tuossa haussa oppi* haettavalla tekstillä:
https://tori.fi/li?he=0&ca=18&sp=0&fmy=0&aid=273379&q=oppi*
ooo
Kirjaudu sisään, jos haluat nähdä profiilin ja lähettää viestejä.
Kirjaudu sisäänIlmoituksen metatiedot
Viimeksi muokattu: 5.11.2024 klo 21.05 ・ Ilmoituksen tunnus: 5167165