Kuvagalleria
Descriptive Grammar of Denjongke (Sikkimese Bhutia)
Tuotteen kuvaus
Kunto: Hyvä
Juha Yliniemi: Descriptive Grammar of Denjongke (Sikkimese Bhutia)
ISBN: 9789515151384
Kustantaja: Helsingin yliopisto, University of Helsinki, Faculty of Arts
Kieli: Englanti
Painovuosi: 2019
Sivumäärä: 645
Sidonta: Nidottu, pehmeäkantinen.
Kunto: Hyvä.
Muuta: Kansissa pientä kulumaa ja muutamia pieniä tahroja
"Tämä väitöskirja on Intian Sikkimissä puhuttavaa tiibetiläis-burmalaista, tiibetinsukuista denjongken kieltä kuvaava kielioppi. Kielen muita nimiä ovat lhoke, Sikkimin kieli (Sikkimese) ja Sikkimin bhutia. Teoreettisena viitekehyksenä sovelletaan peruskielioppiteoriaa (Basic Linguistic Theory), joka nojautuu formalismien sijasta proosaan kielen kuvaamisessa. Tavoitteena on ollut kuvata denjongkea niin, että käytetyt kategoriat nousevat kielen omasta olemuksesta.
Työ alkaa johdannolla kieleen ja sen puhujien kontekstiin. Kielen kuvauksessa esitellään ensin äänne-oppi ja siirrytään sen jälkeen lauseketason kautta lausetason ilmiöiden kuvaamiseen. Lopussa käsitellään diskurssi-ilmiöitä ja joitain mielenkiintoisia sanaston osa-alueita kuten eloisaan kuvaamiseen käytettyjä ideofoneja. Seuraavassa on esitelty joitain olennaisia denjongken piirteitä.
Denjongke on sävelkorkeudella merkityseroja ilmaiseva toonikieli, joskin sävelkorkeus on usein ennustettavissa sanan ensiäänteestä. Konsonantteja on 43, vokaalilaatuja 8. Vokaalien nasalisaatio ja pituus ovat merkitystä erottavia tekijöitä. Useilla substantiiveilla ja verbeillä on tavalliset ja kunnioitusta ilmaisevat vastineet. Monet kontrolloitua ja kontrolloimatonta tekemistä kuvaavat verbit jakautuvat fonologisesti samankaltaisiin pareihin. Monista tiibetinsukuisista kielistä poiketen denjongke ei ota huomioon, lasketaanko kuulija mukaan vai ei käytettäessä monikon ensimmäisen persoonan pronominia.
Denjongken ominaispiirre on runsas valikoima evidentiaalisuutta ilmaisevia kopula-verbejä, joita käyttäessään puhuja paljastaa, onko hänen tietonsa henkilökohtaista, aistihavaintoon perustuvaa vai edellä mainittujen suhteen neutraalia. Henkilökohtaiseen tietoon perustuva evidentiaalisuuden kategoria eroaa egoforisuuden käsitteestä, jota on käytetty muun muassa Lhasassa puhutun tiibetin kuvauksessa. Sarjaverbirakenteita voidaan muodostaa muun muassa käyttämällä sekundääriverbejä, jotka tuovat semanttista nyanssia primääriverbiin.
Denjongke ei ole selkeästi nominatiivi–akkusatiivi- tai ergatiivi–absolutiivi-kieli vaan lauseen argumenttirakenne on syntaksin lisäksi riippuvainen pragmaattisista tekijöistä. Lauseita yhdisteltäessä vain viimeisessä lauseessa on finiittinen verbi. Denjongkessa on runsaasti adverbiaalilauseita, joita voi muodostaa erilaisin konstruktioin, muun muassa kymmenen konverbin avulla."
Asiasanat: Kielitiede, Deskriptiivinen kielioppi, Denjongke, Sikkimese Bhutia, Bhutia-kieli, Sikkim, Himalajan kielet, Tiibeto-burmalaiset kielet, Kieliopillinen analyysi, Morfologia, Syntax, Fonetiiikka, Fonologia, Verbien taivutus, Substantiivit, Adjektiivit, Pronominit, Partikkelit, Kielikontakti, Kielimuunnokset, Kielen rakenne, Kielihistoria, Kielellinen vaihtelu, Kieli-identiteetti, Sosiolingvistiikka, Kielisukulaisuus, Kielen säilyttäminen, Kielen uhanalaisuus, Kielen elvytys, Kirjoitusjärjestelmät, Käännösteoria, Kielen opetus, Kielen omaksuminen, Kaksikielisyys, Kommunikatiivinen kompetenssi, Lauseoppi, Kieliperhe, Etymologia, Leksikografia, Sanasto, Fraasit, Kielentutkimusmenetelmät, Kieli ja kulttuuri, Kielen ja mielen suhde, Merkitysoppi, Semantiikka, Pragmatiikka, Diskurssianalyysi, Kielen käytön konteksti, Viestintätaidot, Kielen normit, Kielipolitiikka, Kielilainsäädäntö, Kieliteknologia, Kieli ja yhteiskunta, Kielen muutos, Kieli-ilmöt, Kielen vaikutus ajatteluun, Puheen tuottaminen, Kielen kehitys, Neurolingvistiikka, Puheen ymmärtäminen, Kognitiivinen lingvistiikka, Kielen hierarkia, Kielet ja dialektit, Puhekieli, Kirjakieli, Kieli ja globalisaatio, Kielikylpy, Monikielinen kasvatus, Kielen ja identiteetin suhde, Kieli ja valta, Kieli ja teknologia, Kieli ja media, Kielellinen relatiivisuus, Kielelliset universaalit, Kielten elinvoimaisuus, Kielten oppiminen, Kielten opetusmenetelmät, Kielellinen analyysi, Kielellinen diversiteetti, Kielelliset käytännöt, Kielellinen sopeutuminen, Kielelliset oikeudet, Kielellinen revitalisaatio, Kielen funktionaalisuus, Kielelliset resurssit, Kielellinen interaktio, Kielelliset vaikutteet, Kielen standardointi, Kielen muoto ja sisältö, Kielelliset rakenteet, Kielen tulevaisuus, väitöskirja, väitöskirjat, Muut indoeurooppalaiset, itämaiset, afrikkalaiset, seemiläiset, haamilaiset, altailaiset ja uralilaiset kielet. Muut kielet, denjongken kieli, kielioppi, äänneoppi
Katso myös muut myynnissä olevat edulliset kirjat ja lehdet!
Samoilla 6,90 € postikuluilla niin monta kirjaa kuin haluat!
Kirjaudu sisään, jos haluat nähdä profiilin ja lähettää viestejä.
Kirjaudu sisäänIlmoituksen metatiedot
Viimeksi muokattu: 7.7.2024 klo 12.44 ・ Ilmoituksen tunnus: 5480171