Kuvagalleria
Mamsell Arvidssonin ennustuskortit
Tuotteen kuvaus
Mamsell Arvidssonin ennustuskortit
Lisätietoja: vuonna 1792 Ruotsin kuninkaan Kustaa kolmannen ennustaja Mamsell Ulrika Arvidsson varoitti kuningasta menemästä naamiaisiin,Tukholman oopperatalossa. Hänen henkivartijansa eivät uskoneet moiseen hölyn pölyyn, vaan lupasivat pitää huolen kuninkaastaan. Naamiaisissa kuningas murhattiin. Muun muassa tästä ennustuksesta Mamsell arvidsson tuli kuuluisaksi.
Kortit on painanut Bonnier. Ennustuksista on painettu myös kirja.
Omistushistorian mukaan kortit ovat n. 1900-luvun alkupuolelta, jolloin kortteja painettiin.
Kortteja on myyty huutokaupoissa ympäri maailman
Lisätietoja: Mamsell arvidsson esiintyy myös Giuseppe Verdin oopperassa ’Naamiohuvit’, joka pohjautuu väljästi Kustaa kolmannen murhaan.
Murhaaja oli Anckarström niminen aatelinen, joka tarinan mukaan kätteli kuningasta sen jälkeen, kun ennustaja oli vastahakoisesti kertonut kuninkaalle, että seuraava, joka häntä kättelee, hänet murhaa. Tässä anekdootissa taasen kuningas ei voinut uskoa Ankarströmin voivan tekevän moista.
Kuninkaan murhaa tutkitaan edelleen. Vieläkään ei tiedetä kuinka moni tiesi murhajuonesta. Ei myöskään tarkkaan tiedetä mitä Mamsell Arvidsson tiesi antaessaan ennustuksen. On spekuloitu, että hoviennustajana Arvidssonin luona kävi useita silmää tekeviä vaikutusvaltaisia aatelisia, joiden kautta hän oli saanut tietää murhajuonesta.
Niin tai näin Mamsell Arvidssonin ennustuskortit ja historia ovat yhäti ajankohtaisia näinä vaihtoehtoisten totuuksien aikoina. Huomataan, että vuonna 1792 ihmiset etsivät totuuksia ja kohtaloita siinä missä nykyäänkin ja salaliitot olivat samoin ajankohtaisia kuin salaliittoteoriatkin
Lisätietoja: jokaisessa kortissa on kaksi ennustusta. Kortin suunta, ylös tai alaspäin katsojasta, päättää kumpi ennustus luetaan. Ennustuskortteja on monenlaisia ja tavallisillakin pelikorteilla voidaan perinteisesti ennustaa. Myytävät kortit edustavat niin kutsuttuja gypsy tai lenomard kortteja. Joidenkin tulkintojen mukaan niin kauan kuin korttipelejä on pelattu, on korteista ennustettu. Toisten tulkintojen mukaan korteista ennustaminen olisi alkanut tarot korteista vasta 1700-luvulla, kun sitä ennen tarot kortteja käytettiin vain pelaamiseen. Vanhan käsityksen mukaan Pelikorttien historia juursi Intiaan ja neolisivat Intiasta levinneet romanien mukana aina Eurooppaan asti. Esitettiin myös, että romanit tulivatkin egyptistä ja niin myös pelikortit. Tästä syystä romaneita kutsuttiinkin gypsy nimellä englanniksi (puhekielinen sana sanasta egyptian). Pelikorttien intiayhteys ei sinänsä ole täysin väärä, sillä tietynlaiset kortit levisivät persiasta intiaan, jossa maiden määrä kaksinkertaistui ja on sama neljä kuin nykyajan korttipakassa. Nykyään nähdäön, että korttipelit ovat kehittyneet dominopelien muassa niin kuin mah jong. Paperin kehittäminen Kiinassa on edesauttanut pelikorttien leviämistä maailmassa. Puhutaan tuhansien vuosien aikajänteestä ja eräiden lähteiden mukaan pelikortit olisikin kehitetty kiinassa noin vuonna 200 ajanlaskun alusta. Varmempien lähteiden mukaan pelikortit ovat olleet olemassa ainakin vuonna 900 Kiinassa. Korteista on löytynyt myös puisia painolaattoja.
Tarot kortit kehitettiin alunperin 1400-1500-luvuilla myös pelaamiseen välimeren alueella italiassa ja espanjassa ja niillä voi tänä päivänä myös pelata tarot pelejä, vaikka ne lienevät tunnetumpia ennustuskortteina. Ennustuskorttteina käytetyt kuvakortit olivat peleissä valtteja, mutta korttipelien kehittyessä tavallisen pakan yhdestä maasta sovittiin valtti eikä 78 korttista tarot pakkaa välttämättä tarvittu.
Korteista ennustaminen on ollut suosittua niin kauan kuin sitä on harrastettu. eri aikakausina ennustumiseen on suhtauduttu vakavasti ja toisaalta hauskana ajan vietteenä ajoista ja ihmisistä riippuen. Uskoa kohtaloon on kuitenkin alettu kyseenalaistaa renesanssin ja mateemattisluonnontieteellisen rationaalisen maailmankatsomuksen myötä. Ennustaminen eli kuitenkin kulta-aikaansa vielä 1700 -ja 1800-luvuilla varsinkin hoveissa. Esoteria oli muodissa suomessakin 1900-luvun alussa ja sota-aikana. Muun muassa presidentti Risto Ryti oli kiinnostunut horoskoopeistaan. Jälkikristillisenä maallistuneena materialistisena aikana, jolloin myös ateismi lisääntyi ennustaminen alkoi jäädä yhä enemmän marginaaleihin. Internetin ja sosiaalisen median aikakautena vaihtoehtoiset totuudet, kuten new age ja esoteria ovat lisääntyneet ja muun muassa tarot markkinat kasvaneet.
På svenska: mamsell arvidssons spåkort. Frrån 1900-talet. Mamsell arvidsson berättade till kung gustav tredje att han ska bli mördat i opera år 1792 och det hände. Man studerar kung gustav tredjes mord ännu idag. De här spå kort är från början av 1900-talet och är publicerat av bonnier. Det finns också en bok över mamsell arviddons spå.
In english: Madam Arvidssons fortune telling cards. Published by bonnier in the beginning of the 20th century. Also a book about cards exists. Cards are a rare item.
Madam Ulrika Arvidsson was a well known fortune teller during her life time. Also king Gustav III was her client. Mamsell Arvusson told the king not to go to a maskerage held in Stockholm opera house, but kings body guards did not believe the fortune teller. In the maskerage king was murdered. The murder of the king in the year of 1792 is still studied by historians. It is under discussion how many people actually knew about the murder plan and if Mamsell Arvidsson had heard about it from an other nobel client.
Hakusanat: keräily , antiikki , tarot , nostardamus , esoteria , skeptisismi , ruotsin historia, kustaa III , giuseppe verdi , naamiohuvit , salaliitto , salaliittoteoria , 1700-luku , 1800-luku , 1900-luku , ooppera , oopperatalo , naamiaiset , ennustus , kohtalo , kulttuuri , historia , bonnier , painotuotteet , kortit , antiikki , lahja , lahjatavara, ’hänelle jolla on jo kaikkea’
Kirjaudu sisään, jos haluat nähdä profiilin ja lähettää viestejä.
Kirjaudu sisäänIlmoituksen metatiedot
Viimeksi muokattu: 18.11.2024 klo 18.09 ・ Ilmoituksen tunnus: 11651870